Grote oefening 14 mei 2013

Welkom op de website van

 

EHBO vereniging

Breda Centrum

 

Wij, EHBO vereniging Breda Centrum, zijn gecertificeerd door de Nederlandse Reanimatie Raad

Volg ons op Facebook:

www.facebook.com/ehbobredacentrum

Grote oefening 14 mei 2013 van EHBO vereniging Breda Centrum

i.s.m. brandweerkorps “Prinsenbeek”.

 

Op dinsdagavond 14 mei 2013 heeft EHBO vereniging Breda Centrum haar jaarlijkse grote oefening gehouden. Dit jaar voor het eerst in samenwerking met brandweerkorps “Prinsenbeek”. Hier volgt een verslag ter illustratie van de foto’s die op deze avond zijn gemaakt:

“Op dinsdagavond 14 mei werd in Prinsenbeek tijdens een besloten feest brand geconstateerd door de aanwezige EHBO-ers. Deze EHBO-ers hebben daarop de brandweer gealarmeerd. Het toeval wilde dat er meerdere EHBO-ers in de buurt aanwezig waren zodat ook zij ingeschakeld konden worden. Op locatie bleek door de rookontwikkeling te gevaarlijk om zo het pand in te lopen en moest er gewacht worden op de brandweerlieden. Eenmaal aangekomen werden de blusslangen snel uitgerold door de brandweer. Samen met de EHBO-ers is een plattegrond van het pand opgetekend zodat duidelijk was welke ruimtes doorzocht moesten worden. De brandweerlieden gingen het pand in nadat ze voorzien waren van perslucht om te zoeken naar aanwezige slachtoffers. Het was zeker dat er een aantal mensen nog inpandig was, vermoedelijk een 6-tal personen. Zodra de brandweer de slachtoffers uit het pand haalden werden ze overgedragen aan de EHBO-ers. Het eerste slachtoffer dat naar buiten werd gebracht was behoorlijk over zijn toeren, hij was zijn vriend René kwijtgeraakt in de rook. Slachtoffer nummer 2 leek een stuk rustiger, maar ook hij wilde zijn vriend gaan zoeken in het met rook gevulde pand. Deze slachtoffers wisten de EHBO-ers behoorlijk bezig te houden, het was lastig ze te kalmeren. Slachtoffer nummer 3 was buiten bewustzijn en werd op een brancard afgevoerd. Reanimatie bleek noodzakelijk. Slachtoffer nummer 4 had een bloedende wond op het onderbeen en brandwonden aan de ledematen, maar veel erger was de rook die was geïnhalleerd waardoor op den duur ademhalingsproblemen ontstonden. Slachtoffer nummer 5 kwam naar buiten met brandwonden op de onderarm die tevens gebroken was. Ook dit slachtoffer had rook ingeademd. Slachtoffer nummer 6 moest vanwege rugletsel door de brandweer op een plank naar buiten worden gebracht. Tegelijkertijd werd slachtoffer nummer 7 meegenomen, hij zag niets meer door de rook, was verbrand aan de hand en had het erg benauwd. De eerste slachtoffer roerden zich op dat moment weer, René was nog niet terecht! Slachtoffer nummer 8 werd uit het pand gehaald op een brancard, maar leek minder last te hebben gehad van de rook. Slachtoffer nummer 9 werd op de bovenverdieping gevonden door de brandweer en overgedragen aan de EHBO-ers voor reanimatie. 3 Slachtoffers die al enige tijd geholpen werden kregen het steeds benauwder, de hete rook had de luchtwegen behoorlijk aangetast. Hierdoor verloren ze alsnog het bewustzijn. Het was een drukte van belang bij de EHBO post, maar uiteindelijk was de brandweer zeker dat het pand leeg was.

Het vermoedelijke aantal slachtoffers bleken er 9 te zijn in plaats van de verwachte 6!”

 

Het was voor ons, EHBO-ers, een zeer vruchtbare avond. Niet alleen betreffende de opvang van slachtoffers, maar zeer zeker met betrekking tot de samenwerking met de brandweer. Graag willen wij dan ook brandweerkorps “Prinsenbeek” hartelijk bedanken voor de gelegenheid om mee te mogen doen met hun oefening. Wat ons betreft voor herhaling vatbaar, wij voelden ons zeer welkom!